Mor

den 22-8-1911 födde Selma Rosander ett flicke barn.
Barnet kom så småningom att bli min mor.
Mor växte upp på det lilla gården Tollerup. Min morfar arrenderade denna gård av dåvarande domänverket. När mor skulle gå i skolan fick hon gå från Tollerup till Höör. Hon gick i ”gamla Jeppaskolan” och hennes lärare var Nils-Ludvig Olsson.  Åren gick och så småningom träffade hon ”ak-aren” Sture Nihlén.
Min morfar gick bort i en lugninflammation och mormor försökte driva gården med hjälp av en dräng. Det blev bestämt att far och mor skulle ta över arrendet. 1942 var det nya ”Tollerup” byggt. Det var ett hårt jobb att få jorden i ordning, de sista åren hade ogräset fått starkt fäste. Gården blev mors livsverk, många timmars arbete med minimal ersättning. Mor var stark och rädes aldrig att ta tag i alla sysslor. På gården fanns 2st hästar, 6 mjölkkor, 2 suggor och ett 10-tal höns.
Det var med sorg i hjärtat som tvingades att inse verkligheten, arrendetiden(1942-1962) hade löpt ut och domänverket vill höja arrendet mycket kraftigt. Det fanns ingen möjlighet att klara det ekonomiskt. En epok var slut!
centerpartisten lars Nihlén

 

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *