”Gonatt” 2012 och ”gomorron” 2013

Denna dagen är gråmulen, ett par minusgrader och ett litet tunt snötäcke. Ett år då jag frångått mina vanor. Lägenheten är pyntad och granen klädd. Förr skulle inte granen vara klädd förrän julafton, en tradition från min barndom. På den tiden bodde jag i Tollerup, tillsammans med far, mor och mina 2 bröder. På julaftonsmorgon tog far oss ”pågar” med ut i skogen för att hämta julgranen. Det var med viss spänning, som vi kom hem med en gran, mor skulle nämligen godkänna granen. Det hände, att vi fick gå en gång till för att hitta en gran, som fick godkänt.
Min barndoms jul, präglades alltid av förväntan. Tollerup nr1 ligger en knapp mil utanför Höör, mot Hässleholm.( Det fanns inga andra barn eller ungdomar i vår ålder, så jag och min lillebror Jan, var hänvisade till varandra. Vår storebror Tord var redan utflugen.)
En bit in i december, var det dags att börja jul-förberedelser. Grisen skulle slaktas och köttet skulle tas om hand. Det var ett drygt jobb, allt måste göras omgående eftersom vi hade ingen frys. Det fanns heller inte elektrisitet. (det fick vi inte förrän 1956). Köttet saltades i ett stort träkärl och kotletter och revben stektes och sedan koserverades de. Det blev en otroligt god smak på dem.
en annan förberedelse var det stora jul-byket. I källaren stod en stortvättgryta. När tvätten var klar, fick vi hjälpa till att vika lakan och dukar. Tvätten samlades i den stora tvättkorgen och lastades på vagnen, som drogs av våra 2 hästar. Färden ställdes till Höör, närmare bestämt till ”Håkan Anderssons” järn och speceriaffär. Här fanns möjlighet att sätta in hästarna i stallet medan vi manglade tvätten på den stora stenmangeln. (i dag tillhör husen kvarteret Anders).
Till julförberedelserna hörde också julbaket. I källaren fanns också en bakugn. En brasa gjordes upp och när ugnen ansågs tillräckligt varm skrapades glöderna till sidan och brödet, som då jäst färdigt sattes in. En del av brödkakorna var rågbröd bakat på rågmjöl som vi själv odlat.
Dagarna gick och det blev julafton. De flesta jularna firade vi på Tollerup tillsammans med min mormor och min moster. I bland var även mina kusiner med. Moster Margit var väldigt glad för barn. Jag och min lillebror var inget undantag. Det var lång väntan på att hon skulle komma och vi sprang till fönstret förjämnan för att se om bilen skulle dyka upp. Nu var det ju inte så, att dom hade egen bil, utan det var taxi som gällde. Den glädje och förväntan, kan jag känna varje gång jag tänker tillbaka på barndomen.
Nu 2012 försöker jag att skapa lite julstämning här hemma i lägenheten. Vi fixar med mat och bröd, försteker revben. Köttbullar och brunkol är redan klara. Julpyntning är ju också klar, som jag nämnde tidigare. En sak som skapar julstämning är bonaden, som mor har sytt. Den satt alltid på väggen i finrummet, med familjebibeln uppslagen på julevangeliet. Nu sitter bonaden i hallen på lägenheten och skapar julkänsla!
centerpartisten LN Höör

 

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *